Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που μένει στα χαρτιά; 3 tips για μία επιτυχημένη και οικονομική κατασκευή!
Ο ρεαλιστικός σχεδιασμός!
Στο σχεδιασμό ενός κτιρίου δεν υπάρχουν όρια. Απίστευτα σχέδια και μοναδικές ιδέες μπορούν να πέσουν στο τραπέζι αλλά αυτό που θα πρέπει να υπολογίζετε μεταξύ σοβαρού και αστείου, είναι το πού θα τοποθετηθεί αυτό το “τραπέζι” και πόσες καρέκλες θα χωράει!
Και εδώ μπαίνει ο παράγοντας του ρεαλιστικού σχεδιασμού. Του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού δηλαδή, που θα επιτυγχάνει την απόλυτη εξισορρόπηση λειτουργικότητας, άνεσης και αισθητικής, όχι μόνο στο παρόν αλλά και για το μέλλον.
Ένα κτίριο που βασίζεται στο ρεαλιστικό σχεδιασμό, θέτει σε πρώτο πλάνο τη διαμόρφωση ευχάριστων, εργονομικών, χαλαρωτικών και λειτουργικών χώρων. Αυτή άλλωστε δεν είναι και η πεμπτουσία ενός σπιτιού;
Πολλές φορές για χάρη του σχεδιαστικού εντυπωσιασμού, θυσιάζουμε την ευελιξία, την απλότητα και την προσαρμοστικότητα των χώρων στο πέρασμα του χρόνου, εμποδίζοντας όλες τις πιθανές επιλογές που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε από την αρχή. Σε συνέχεια αυτού, καλούμαστε να προβούμε σε εργασίες και έξοδα που θα μπορούσαμε εξαρχής να έχουμε αποφύγει.
Ένας εξαρχής ρεαλιστικός σχεδιασμός, προσαρμοσμένος στις ανάγκες σας, είναι δεδομένο πως θα σας προσφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και για τη μετέπειτα συντήρηση και λειτουργικότητα του ακινήτου σας.
Επιλογή ιδανικών υλικών.
Οι επιλογές των υλικών δόμησης είναι πραγματικά ατελείωτες. Ο αριθμός εκείνων που να ικανοποιούν τις δικές σας ανάγκες ουσιαστικά, σαφώς μικρότερος! Βάσει του προϋπολογισμού σας και με την κατάλληλη καθοδήγηση, μπορείτε εξαρχής να κάνετε τις σωστές επιλογές, συμπιέζοντας το κόστος, όχι όμως υπό το πρίσμα της επιλογής υλικών χαμηλότερης ποιότητας, αλλά υλικών που να εξυπηρετούν με τον ιδανικό τρόπο τις σχεδιαστικές αλλά και λειτουργικές ανάγκες του οικήματός σας. Το ξύλο, η πέτρα αλλά και άλλα φυσικά υλικά, μπορεί να είναι πιο ακριβά αλλά προσφέρουν μακροχρόνια αντοχή. Από την άλλη, σύγχρονα συνθετικά υλικά μπορεί να είναι πιο φθηνά, αλλά ίσως φθείρονται πιο γρήγορα. Για ποιο λόγο να πρέπει να επιλέξουμε το ένα ή το άλλο όταν μπορούμε να επιτύχουμε έναν συνδυασμό που θα μας εξασφαλίζει αντοχή και υψηλή αισθητική αξία και παράλληλα οικονομία; Με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορούμε να επιτύχουμε μία ορθή τμηματοποίηση των χώρων, των υλικών αλλά και του κόστους που απαιτείται για την κατασκευή ενός κτιρίου, κάνοντας κάθε φορά την κατάλληλη επιλογή. Τώρα αν βέβαια εσείς, θέλετε ίδιες μαρμάρινες επιφάνειες στους τοίχους της αποθήκης του σπιτιού σας, με εκείνες που έχετε στο χώρο του μπάνιου σας, αυτό είναι ένα άλλο θέμα!
Η ενεργειακή απόδοση, σχεδιάζεται!
Η έννοια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού έχει εφαρμογή σε όλες τις κατασκευαστικές παραμέτρους που συνιστούν ένα κτίριο. Ο τομέας της ενεργειακής απόδοσης δε θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτές. Το αντίθετο μάλιστα. Αποτελεί ένα κύριο πεδίο εφαρμογής του σχεδιασμού, με πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον ιδιοκτήτη ενός σπιτιού.
Αν από την αρχή υπάρξει μέριμνα για την ορθή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, τότε οι μετέπειτα παρεμβάσεις που είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν, εκμηδενίζονται! Η έμφαση στο φυσικό φωτισμό και εξαερισμό, η επιλογή των κατάλληλων συστημάτων ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού, από τα πρώτα κιόλας αρχικά στάδια του σχεδιασμού, συμβάλλουν σε μία εντυπωσιακά μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων κατά την κατασκευή αλλά και για τη μετέπειτα λειτουργία του οικήματος.
Παράλληλα, εκ προοιμίου οι επιλογές ενεργειακής απόδοσης σε ζητήματα υλικών, συστημάτων και εξοπλισμού, είναι σαφώς περισσότερες και πιο εύκολες να εφαρμοστούν σε ένα εν εξελίξει κατασκευαστικά, οίκημα, παρά σε ένα αποπερατωμένο κτίριο για το οποίο δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα ως προς την υποδοχή και ένθεσή τους!